Технологичен бюлетин 6

Технологичен бюлетин – 06/2015
бр. 6/29.06.2015Индия  TRIN20150413001             Виж пълния текст (EN)

Хибридни технологии за управление на отпадъци от домашни птици и производство на електроенергия – индийски бизнес конгломерат с разнообразни комерсиални бизнеси, включващи търговия на дребно на домашни птици, храна за животни и храни, търси хибридни технологии за управление на отпадъци от домашни птици и производство на електроенергия.

 

Полша TRPL20150217001            Виж пълния текст (EN)

Технология на производство за етикети, предназначени за употреба на голяма надморска височина - Полска компания, специализирана в производството на различни видове етикети за козметични и хранителни продукти, търси технология, която позволява производството на етикети за хранителни продукти за употреба при планинско катерене на голяма надморска височина. Полската компания се интересува от споразумение за техническо сътрудничество.

 

Белгия  TRBE20150128001           Виж пълния текст (EN)

Търси се покривна технология за корозионна устойчивост при изпарения с висока температура и съдържание на SO2 (серен оксид) – Компания, базирана в Белгия, специализира в проектирането и производството на ново поколение топлообменници, посветени на оползотворяването на топлината от отпадъчни газове. Компанията търси нови покривни технологии за суровини с цел подобряване на технологията си и постигане на съвместимост със спецификациите на абразивни и корозивни условия. Търсят се решения, които вече са на пазара или са в процес на разработка. Компанията се интересува от търговски споразумения с техническа помощ, лицензионни споразумения, както и споразумения за техническо и научно-изследователско сътрудничество.

 

Франция             TRFR20150202001           Виж пълния текст (EN)

Търси се техническо сътрудничество за разработването на ново поколение big data приложение, за употреба в отделения за спешна медицинска помощ – френска ICT старт-ъп компания е разработила софтуер, приложим в отделения за спешна медицинска помощ, както и при обучение по първа до лекарска помощ за деца (8-10 год.). Компанията желае да доразвие продукта си, така че той да отговаря на потребностите на спешни медицински услуги от следващо поколение . Компанията търси партньори за научно-изследователско/техническо сътрудничество с цел допълнителното разработване на концепцията, която позволява подобрена оперативна съвместимост на медицинските звена.

 

Турция TRTR20150223001           Виж пълния текст (EN)

Турски производител на машини търси доставчик на дискове и ролки за машини за гранулиране на животинска храна – компанията, базирана в Измир, Турция, е основана през 1987 въз основа на принципите на прецизно и качествено производство. Произвежда машини за различни сектори, използвайки високо-технологични съоръжения с 30.000 m2 отворена площ и 11.000 m2 затворена площ. Компанията търси производители на дискови и ролкови компоненти за машини за гранулиране на животинска храна. Интересува се от споразумение за техническо сътрудничество или търговско споразумение с техническа помощ.

 

Великобритания           TRUK20150528002 Виж пълния текст (EN)

Търси се партньор за проектиране и производство на полимерни продукти – Великобританско МСП произвежда гама от пластмасови кошове за рециклиране на отпадъци. Би желало да разработи сепаратор за течности с цел увеличаване функционалността и стойността на кошовете. Търси индустриален партньор, с който да проектира, разработи и произведе прототипна част. Предложената нова част е на етапа на базова концепция. От партньора би се очаквало да създаде иновативно решение. Компанията търси споразумение за джойнт венчър.

Великобритания           TRUK20150528001          Виж пълния текст (EN)

Биофилм модел за тестване на ефикасността на антиинфекциозни пептиди – биотехнологична компания от Обединеното кралство, специализирана в сферата на нови антиинфекциозни пептидни технологии, търси компании с експертиза в инвитро биофилм системи, които прецизно отразяват ин виво ситуацията, за изследователски проект, изучаващ ефикасността на пептидите в продукти за грижа за устната кухина. Търси се техническо и/или научноизследователско сътрудничество.

Испания             TRES20140209001 Виж пълния текст (EN)

Безжични медицински сензори – Южно-испанско технологично предприятие с дейности в сферата на решения за дистанционен мониторинг на пациенти има голям интерес към създаване на контакт с доставчици на нови безжични медицински сензори. Заинтересованите компании трябва да предоставят не само сензора, но и техническа помощ за неговата интеграция в технологията, разработена от испанското предприятие. Търсят се търговски споразумения с техническа помощ.

Германия           TRDE20150609001           Виж пълния текст (EN)

Търси се устойчива система за пречистване на отпадъчни води за голям хотел – германски хотел, първият в региона получил европейска сертификация за устойчивост, търси технология за пречистване на цялата отпадъчна вода на хотела по самоподдържащ се начин. Търси се техническо сътрудничество с партньори за допълнителна разработка/ приспособяване на вече съществуваща технология. Възможни са също и лицензионни споразумения.

Полша TRPL20150414001 Виж пълния текст (EN)

ИТ мониторинг инструменти за насекоми в тяхната естествена среда – Полска компания, специализирана в производството на капани без инсектициди за следене на насекоми и други вредители, търси ИТ мониторинг инструменти за следенето на насекоми в тяхната естествена среда. Предвижда се сътрудничество в рамките на търговско споразумение с техническа помощ.

Италия                TRIT20150309001             Виж пълния текст (EN)

Нови метални материали с високи експлоатационни качества за производство на студено огънати профили за структурна употреба – Италианско МСП търси доставчик на стоманени материали с висока якост (граница на провличане ? 500MPa), които ще бъдат обработени със студено огъване и използвани за производството на структурни профили за дърводелство, постигайки по-тънки и по-устойчиви структурни профили. Предвижда се сътрудничество в рамките на търговско споразумение с техническа помощ.

Белгия TRBE20150304001 Виж пълния текст (EN)

Мултинационална компания, базирана в Белгия и с дейности в областта на потребителските стоки, търси технологии и методи за рентабилно дезинфекциране /хигиенизиране на пране за приложения в глобалния професионален перален сектор. Компанията търси техническо сътрудничество с компании или изследователски центрове с експертиза в областта на химични продукти за пране и детергенти.

Италия                TRIT20141204001 Виж пълния текст (EN)

Италианско МСП, водещ производител на висококачествени дървени и алуминиеви прозорци и врати, търси нов материал и нова технология за приложение при производството на прозорци. Новият материал и производствена технология трябва да допринасят за постигането на по-тънки и по-устойчиви профили. Компанията има за цел да въведе ново техническо решение в този пазарен сегмент. Предвиденото сътрудничество е в рамките на лицензионно и производствено споразумение.

Великобритания           TOUK20150511006 Виж пълен текст (EN)

Великобритански университет е разработил нова нехигроскопична ефервесцентна форма с подобрена стабилност/устойчивост при наличието на малки количества влага, която се справя с предизвикателствата при производството, опаковането и съхранението на ефервесцентни продукти. Университетът търси индустриални партньори за техническо сътрудничество или партньор за лицензиране и допълнително разработване на продукта.

Испания             TOES20150420001 Виж пълен текст (EN)

Испански производител и дизайнер на гофрирани тръбни топлообменници с над 30 години опит в сферата търси партньори с интерес към тази технология. МСП-то предлага търговски споразумения с техническа помощ, както и споразумения за услуги и техническо сътрудничество, на процесно-инженерни компании в хранително-вкусовата промишленост, които биха имали интерес към технологията. Компанията предлага своите ноу-хау, дизайнерски умения и техническа помощ.

Гърция TOGR20150415002 Виж пълния текст (EN)

Гръцки изследовател е разработил а патентовал отоплителна технология (микро-котелно устройство), което има висока енергийна ефективност, намалява разходите и е лесно за инсталиране. Микро-котелното устройство лесно се свързва с отоплителното тяло на отоплителната инсталация, като го му позволява да работи независимо от или в допълнение към централното отопление. Изследователят търси лицензионно споразумение с друга компания, която проявява интерес към производство и търговия с устройството.

Румъния             TORO20140214001 Виж пълния текст (EN)

Иновативно румънско МСП е разработило екологичен филтър за пречистване на вода – устройство, което трансформира вода, замърсена с прахови частици и вредни елементи, в чешмяна вода за пиене. Филтърният материал е форма на зеолит от Румъния. Търсят се индустриални партньори с интерес към лицензиране и производство.

Словакия           TOSK20131212003 Виж пълния текст (EN)

Словашка high-tech компания, базирана в източната част на страната, е разработила ново поколение touch POS терминал, проектиран за пространства за търговия на дребно и хорека (Хотел/Ресторант/Кафе). Компанията търси партньори за сътрудничество под лицензионно споразумение или търговско споразумение с техническа помощ.

 

Армения            TOAM20130731001 Виж пълния текст (EN)

Малка компания, базирана в Армения, е разработила сензор за движение, разпознаващ изключително бавни и/или квазистатични движения. Неговите предимства пред конвенционалните сензори включват повишена чувствителност и ултра-широка честотна лента при много ниски честоти (под 0.001 Hertz), малък размер и ниско тегло. Търсят се индустриални и научно-изследователски партньори за допълнителна индустриална разработка. Компанията се интересува от лицензионно споразумение и споразумение за техническо сътрудничество.

 

Испания             12 ES 29FI 3QPB Виж пълния текст (EN)

Испанска компания, чиято основна дейност включва генерирането, трансфера, експлоатацията и маркетинга на иновативни агро-биотехнологични знания, е разработила решение за стимулиране растежа на растенията. Предлага иновативен и лесен начин за засилване на желаните агрономични характеристики на култури, включително по-висок добив и ускоряване на културния цикъл. Изобретението е патентовано и изобретателят желае да лицензира технологията и/или подпише технически/търговски споразумения за допълнителни разработки.

Испания             12 ES 29FI 3QP7 Виж пълния текст (EN)

Испанска компания, чиято основна дейност включва генерирането, трансфера, експлоатацията и комерсиализацията на иновативна агро-биотехнологична индустриална собственост и ноу-хау, е разработила технология, позволяваща добива на растения с увеличени нива на скорбяла и богато на амилоза нишесте. Компанията се интересува от лицензирането на тази технология и/или участването в съвместни проекти за допълнителна разработка.

Швейцария       TOCH20150521001 Виж пълния текст (EN)

Швейцарска компания е разработила перфлуорполиетерни (PFPE) лубриканти, които имат по-голяма трайност, работят в широки температурни диапазони и предоставят по-високо качество при тежки химични приложения. Използва се при високо-вакуумни приложения, за намаляване на шума и при лубрикирането на пластмасови части, при които конвенционалните лубриканти не работят. Търсят се технически или търговски споразумения с компании с дейност в производството на устройства, включващи движещи се части, които оперират при екстремни условия

Италия                TOIT20150325001 Виж пълния текст (EN)

Италиански изследователски институт, с опит в Рентгеновата диагностика при ядрен синтез, е разработила метод за отделянето на различни видове електрически и електронни пластмасови отпадъци с цел рециклиране. Технологията, базирана на иновативен метод, използващ Рентгенови лъчи, е проста, компактна, портативна и може да се използва без прекъсване. Търсят се партньори за споразумение за търговско сътрудничество.

Холандия           TONL20150303001 Виж пълния текст (EN)

Нидерландска компания за гражданско строителство е специализирана в проектирането и изграждането на климатично-адаптивни структури, като подсилвания с диги и свързаната с тях инфраструктура, използвайки тръби от геотекстилен материал пълни с изгребани седименти. Този начин на използване на отпадъчен материал е икономически ефективен и устойчив. Нидерландската компания е една от малкото специалисти по света в тази област. Интересуват се от търговски споразумения с техническа помощ с правителствени агенции и строителни фирми.

Испания             TOES20150220002 Виж пълния текст (EN)

Испанска биотехнологична компания е разработила инвитро платформа за тестване на съставки и нови козметични формулации. Компанията предлага конкурентни цени и качествени услуги. Търсят споразумение за услуги или споразумение за техническо сътрудничество с компании или изследователски групи в сферата на козметиката.

Южна Корея     TOKR20150217001 Виж пълния текст (EN)

Корейско МСП, което специализира в проектирането и производството на системи за фабрична автоматизация (FA), е разработило система за PCB производство. Предприятието изработва и доставя PCB производствени линии на основни автомобилни производители в Корея. FA технологията постига ниска цена, като минимизира необходимото време и броя на работниците. Освен това увеличава корпоративната печалба, като оптимизира процеса на редизайн. Компанията търси партньор за джойнт венчър или търговско споразумение с техническа помощ.

Турция                TOTR20140916001 Виж пълния текст (EN)

Турското МСП се фокусира предимно върху производството на въглеродни нанотръби. Нанотръбите са на растителна основа и са приложими в редица сфери. Компанията търси търговски споразумения с техническа помощ, лицензионни споразумения, производствени споразумения и споразумения за техническо сътрудничество.

Германия           TODE20150428003 Виж пълния текст (EN)

Германска компания с голям опит и ноу-хау в пекарната индустрия предлага екологична система за преизползване на отпадъчна енергия от пекарни с цел пестене на енергия. Системата може да бъде приложена и в други сфери, например в обществени перални. Компанията търси споразумение за техническо сътрудничество с партньори от химичната промишленост с цел допълнителна съвместна разработка и тестване на нови приложения.

Великобритания           TOUK20150312001 Виж пълния текст (EN)

Шотландско МСП (Обединеното кралство), с дейности в сферата на акумулатори на топлина, е разработило и патентовало уникална система, която използва излишна електроенергия от соларен фотоволтаичен масив за съхранението на топлина, която след това може да се използва за затопляне на водата в главния водопровод без да е необходим топлинен резервоар. Компанията търси търговски споразумения с техническа помощ с производители и монтажници на PV, както и доставчици на енергийни системи за собствена консумация.

Сърбия                TORS20141223001 Виж пълния текст (EN)

Малка сръбска компания е разработила иновативна машина за опаковане на млечни продукти в картонени или пластмасови съдове. Нейните предимства пред вече съществуващите машини са малкият размер, ниската употреба на електроенергия (около 50%) и лесната поддръжка.

Испания             TOES20150611002 Виж пълния текст (EN)

Испански изследователи са разработили нов ултразвуков прототип с висока интензивност, който позволява сушене чрез замразяване на достъпни цени на стандартни храни като подправки, чайове, плодове, зеленчуци, месо и риба. Търсят се партньори за лицензионно споразумение за патент или за споразумение за техническо сътрудничество за разработването на тази технология на индустриално ниво и нейната търговска експлоатация..

Австрия              TOAT20150611001 Виж пълния текст (EN)

Австрийска компания с дейности в сферата на мрежови системи за мониторинг и пречистване на водата е разработила безкабелна TV- инспекция на тръбопроводи с интегрирано откриване на течове. Продуктът позволява безжична и цялостна оптична и акустична инспекция на тръбопроводи без да нарушава функционирането им. Възможна е постоянна инспекция на дължина до 50км. Компанията търси партньори за търговски споразумения с техническа помощ за пускане продукта на пазара. Възможни са също и лицензионни споразумения.

Нидерландия  TONL20150318002 Виж пълния текст (EN)

Нидерландски център за био приложения специализира в изпробването и тестването на иновативни технологии в био рафинериите. Центърът създаде био парк като пилотен проект, оползотворявайки благоприятните за това условия. Центърът търси партньори за своята био рафинерия, които имат дейности в сферите на ферментация на биомаса, отглеждане на водорасли, производство на био етанол и устойчива енергия. Интересува се от търговски споразумения с техническа помощ.

Испания             TOES20150309001 Виж пълния текст (EN)

Испанска технологична компания е разработила соларна система, която използва слънчевата светлина за осветяване или отопление на сградата, но, в зависимост от потреблението, може и да абсорбира тази енергия. Също така може да генерира имиджи върху фасадата на сградата, които се променят при движение на пешеходците. Търсят се партньори, които имат интерес към лицензиране на технологията, или индустриални партньори с цел допълнителна съвместна разработка на системата в рамките на споразумение за научно-изследователско сътрудничество или джойнт венчър.

Германия           TODE20150209001 Виж пълния текст (EN)

МСП от Германия с фокус върху зъболекарски инструменти и средства предлага индивидуално изработени импланти с оптимално анатомично позициониране в алвеолите и оптимална протезна позиция. Технологията може да се използва за изработката на индивидуални импланти. Предлаганите продукти са импланти не от две, а от една част, без опорна връзка. С тези импланти се избягват както клатенето и пролуките, така и кухините, в които могат да се появят бактерии. Търсят се партньори за търговско споразумение с техническа помощ.

Исландия           TOIS20150309002 Виж пълния текст (EN)

Исландско МСП е разработило ново поколение лесна за употреба уеб-поддържана система за подпомагане на клинични решения (CDSS) в областта на остеопорозата и автоимунните заболявания. Системата е проектирана за лекари и други здравни професионалисти, които взимат решения, свързани със споменатите заболявания. Основното предимство на системата е бързата и точна диагноза. Компанията търси търговско споразумение с техническа помощ, джойнт венчър и/или лицензионно споразумение с риселъри и организации в здравния сектор и сектора на услугите.

Франция             TOFR20150220002 Виж пълния текст (EN)

Френски университетски изследователски екип е разработил нова едноетапна технология за произвеждане на средни температурни горивни клетки с твърд оксид (IT-SOFC) посредством типово леене. Университетът търси лицензионно споразумение с индустриални партньори, чиито продукти изискват произвеждането на спомагателно захранване (автомобилни, космически, електрически устройства).

Германия           TODE20150216001 Виж пълния текст (EN)

Германски изследователски екип от технически университет, с опит във високоволтажните технологии, е разработил иновативна ниско енергийна технология за екстракция и сушене на органични материали, използваща газов разряд. Търсят се споразумения за техническо сътрудничество с индустриални партньори и партньори в областта на приложните изследвания от секторите на биоенергията и храните (напр. производители на био етанол, захар, масла, нишесте, подправки, чай, и т.н.).

Сърбия                13 RB 1B1N 3S85 Виж пълния текст (EN)

Малка сръбска компания е разработила софтуер за оптимизация и управление на формулациите за животински храни. Предимствата на това решение включват уникалният алгоритъм и лесна за употреба система, които позволяват на професионалисти и непрофесионалисти да създават професионални рецепти за животински храни. Компанията търси индустриални партньори (институти, фабрики за производство на животински храни, ферми, и т.н.), които биха имали интерес към джойнт венчър, лицензиране или техническо сътрудничество.

Сърбия                TORS20141223002 Виж пълния текст (EN)

Сръбска компания е разработила иновативна напълно автоматизирана система за паркинг таксуване, която оползотворява вече съществуващи технологии. Предимствата пред други системи за паркинг таксуване (плащане на ръка, плащане с SMS) включват пълната автоматизация, лесната употреба – не се изисква принос от потребителите, не е необходима улична инфраструктура, по-ниската цена на опериране. Компанията търси партньор за търговско споразумение с техническа помощ.