ЕС настоява за напредък на реформите относно защитата на данни

ЕС призовава за модернизиране на правилата за защита на данните в Европа, датиращи от 1995 г., което ще доведе до укрепване на неприкосновеността на личния живот в интернет и ще е от полза за предприятията.

В резултат от реформите в целия ЕС ще се прилага единен набор от правила, за да бъдат опростени и стандартизирани разпоредбите от 1995 г., които се прилагаха по различен начин в различните страни от Съюза.

Хората ще имат по-лесен достъп до своите данни и „правото да бъдат забравени“, което им позволява тяхната информация да бъде изтривана, ако няма законови основания за запазването ?.

Националните органи в областта на защитата на данните също ще получат правото да глобяват компании, които нарушават правилата, а личните данни, събирани за целите на правоприлагането, ще бъдат по-добре защитени.

Отговор на опасенията

90 % от европейците се опасяват, че приложенията за мобилни устройства събират техните данни без съгласието им. 7 от всеки 10 европейци се опасяват от начина, по който компаниите биха могли да използват обявяваната от тях информация. Укрепването на защитата на данните може да помогне за възстановяване на доверието до известна степен.

През януари 2012 г. Европейската комисия предложи проект за законодателство, но той трябва да бъде одобрен от двата законодателни органа в ЕС — Парламента и Съвета, за да се превърне в закон. Има надежди, че това може да стане до края на годината.

ЕС също така води преговори по мерки за възстановяване на доверието в потоците от данни между Съюза и САЩ.

Право на защита на данните

Личните данни включват всичко — от адреса на дадено лице до медицинска информация за него или негови публикации в сайтове на социални мрежи. Гражданите на ЕС имат право на защита на личните данни съгласно Хартата на основните права Deutsch (de) English (en) fran?ais (fr) .

Ползи за предприятията

Предложенията ще доведат до намаляване на административните разходи за предприятията, като се очаква те да реализират икономии от 2,3 млрд. евро годишно.

Тези предложения ще създадат също така равноправни условия на конкуренция чрез прилагането на еднакви правила относно защитата на данните по отношение на всички работещи в ЕС компании, дори ако седалищата им са извън единния пазар.

Ще има освобождавания за малки компании, за да се намали финансовата тежест.

Ден за защита на данните в ЕС — включете се в дебата

Във връзка с 28 януари — Деня за защита на данните в ЕС — експерти от Съюза ще отговарят на въпроси за защитата на данни в чат на живо в Twitter от 12:00 до 13:30 ч. централноевропейско време на 28 януари. Можете да се включите, като използвате хаштагове #EUdataP и #EUchat.

Съобщение за медиите — Реформа в областта на защитата на данни — Предложение на ЕС

Често задавани въпроси — Реформа в областта на защитата на данни English

Съобщение за медиите — ЕС към САЩ: възстановете доверието в потоците от данни

Източник: http://ec.europa.eu

 

фев | 2014