ЕС връчва награди за онлайн съдържание по повод Деня на безопасния интернет

 

На 11 февруари ЕС участва в световните чествания по повод Деня на безопасния интернет през 2014 г., като връчва онлайн награди и представя младежки манифест и уебсайт за безопасността.

За 11-та година в Деня на безопасния интернет се насърчава по-доброто използване на интернет и цифровите технологии от децата, като им се помага да учат и играят онлайн, докато в същото време са защитени от вредно съдържание — от кибертормоз до уебсайтове за залагания и онлайн измами. Девизът на тази година е „Нека заедно да направим интернет по-добър“.

За да отбележи днешния ден, заместник-председателят на ЕК Нели Крус ще връчи Европейските награди за най-добро онлайн съдържание за деца. Конкурсът стимулира създаването на ново съдържание — от уебсайтове и блогове до видеоклипове и игри, което помага да се учи и играе безопасно онлайн. 12-те победители — възрастни и деца от редица страни, включително Белгия, Чешката република, Обединеното кралство и Исландия, са подбрани измежду над 1100 изпратени за участие в конкурса материали от цяла Европа и страни извън нея.

В помощ на училищата

В Деня на безопасния интернет ще бъде дадено начало и на

  • общоевропейска консултация с младите хора за това как интернет да стане по-добро място за тях
  • уебсайт на „Етикет за електронна безопасност“.

Този уебсайт ще помогне на училищата да създадат по-безопасна интернет среда, като:

  • предоставя съвети по въпроси като кибертормоза и атаките с вируси
  • дава възможност на училищата да създават свои планове за действие
  • създаде форум за учители и експерти — съответно за споделяне на опит и улесняване на отговарянето на въпроси на потребителите.

Чрез програмата училищата могат да получат етикет за електронна безопасност, който да поставят на уебсайта си.

Участие от цял свят

Денят на безопасния интернет започна да се отбелязва по инициатива на ЕС през 2004 г., но вече се чества в над 100 страни, като повече от 10 млн. души се включиха в миналогодишните прояви.

Тази година в редица страни — от Албания до Венецуела — са организирани чествания — прояви в училища, шоупрограми по радиото, конференции, игри и конкурси.

Можете да намерите прояви близо до вас на уебсайта на Деня на безопасния интернетEnglish или да ги следите по Twitter, като използвате хаштагове #betterinternet и #SID2014.

Уебсайт на Деня на безопасния интернетEnglish

Награди за най-добро онлайн съдържание за деца

Уебсайт на „Етикет за електронна безопасност“?e?tinaDeutscheesti keel????????Englishespa?olhrvatskiNederlandsportugu?smagyarrom?n?suomi

Програма в областта на цифровите технологии за ЕвропаEnglish

Източник: http://ec.europa.eu

фев | 2014