Европейският сектор на мобилни приложения ще процъфтява

Близо 5 милиона работни места и 63 милиарда евро могат да се добавят към икономиката на ЕС до 2018 г. според проучване на ЕС.

В сектора на мобилните приложения в ЕС — софтуер, предназначен за мобилни устройства — вече са заети 1 милиона разработчици и 800 000 специалисти по маркетинг и поддържащ персонал. Броят им може да стигне 5 милиона до 2018 г. според неотдавнашен доклад English.

Пазарът на приложения в ЕС в момента реализира годишна печалба от 17,5 милиарда евро. Увеличаването на потребителското търсене и на рекламите и изпълнителските договори може да доведе до нарастване на приходите до 63 милиарда евро през следващите 5 години.

Справяне с недостига на умения

Въпреки че е световен лидер в разработването на мобилни игри, ЕС все още изостава от САЩ по отношение на заплатите и обучението на разработчиците.

За да се справи с проблема, ЕС си партнира с индустрията и с други организации в Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии English. Целта е да се предоставят на повече хора — и особено на младите — подходящи умения в сферата на информационните технологии за запълване на растящия брой свободни работни места в ЕС в тази област.

ЕС създаде също уебсайта Open Education Europa (Образование със свободен достъп), който позволява на студенти, специалисти и образователни институции да споделят безплатни учебни материали.

Технически засечки

Някои слабости трябва да бъдат отстранени, за да разгърне ЕС своя пълен потенциал в сектора на мобилните приложения. Сред тях са ниското равнище на безжично покритие, проблемите при трансгранични връзки и ограниченията на мрежовите услуги в някои страни от Съюза.

Разработчиците в ЕС са обезпокоени и от липсата на 4G услуги и оперативна съвместимост между базирани в САЩ платформи като Android, iOS и Facebook. Зависимостта от подобни платформи намалява приходите.

Помощ за предприятията в ЕС

В ЕС има над 500 милиона потребители и потенциалът за предприятията и разработчиците на приложения е огромен. ЕС работи за опростяване на правилата за авторското право и лицензите, за да помогне за реализацията на идеи на пазара.

За да насърчи информационните и комуникационни технологии и интернет предприемачеството в Европа и за да помогне на предприятията да се развиват, ЕС създаде Startup Europe — платформа за обмен на идеи и разработване на нови продукти и услуги с участието на начинаещи предприемачи и пазарни лидери.

Следващи стъпки

В Европейския парламент в момента се обсъждат планове за изграждане на „свързан континент English“. Това включва подобряване на високоскоростните широколентови и 4G услуги, които са от решаващо значение за бъдещето на сектора на мобилните приложения в ЕС.

Съобщение за медиите — Бум на мобилните приложения в размер на 63 млрд. евро DeutschEnglishfran?ais

Startup Europe English

 

фев | 2014