Re-open EU е платформата, която помага за възобновяване на туризма в ЕС

Европейската комисия пусна в действие уебплатформа Re-open EU

Уебплатформата Re-open EU - https://reopen.europa.eu/bg#/en ще способства за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. Тя ще осигурява в реално време информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки. Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите членки практически сведения относно ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността (като спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски), както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС и в държавите членки. Така при планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това европейците ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат отговорни решения с оглед на продължаващите рискове, свързани с коронавируса.

„Богатото културно наследство на Европа е нашата идентичност, историческа памет, фактор за приобщаване и творчество. Едновременно с това културата е ресурс и конкурентно предимство за развитие на туризма и създаване на работни места. Секторите на културата и туризма бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Иновативните цифрови решения могат да предоставят допълнителни възможности за тяхната подкрепа. С онлайн платформата Re-open EU и мобилните приложенията целим предоставяме на актуална информация, за да можем отново безопасно да пътуваме и преоткриваме културното ни богатство“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Новата платформа, която има и версия за ползване на мобилни устройства (уебприложение), събира на едно място актуална информация от Комисията и от държавите членки и ще служи като основна отправна точка за всеки, който пътува в ЕС. С помощта на интерактивна карта хората ще могат да намират информация, актуални данни и съвети за всяка държава — членка на ЕС. Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Платформата освен това ще предлага информация относно схемите с ваучери за патронаж: чрез тях потребителите могат да подкрепят своите любими хотели или ресторанти, като си купят ваучери за престой или консумация, които да използват в бъдеще, когато те отново отворят вратите си. По този начин ще се допринесе за възстановяването на сектора, когато ограниченията отпаднат и границите се отворят отново. Благодарение на ваучерите за патронаж предприятията ще могат да преодолеят затрудненията с паричните потоци и да предоставят услугите на по-късен етап. Платената от клиента сума отива директно при доставчика на услугата. С тази специална страница Комисията желае да улесни връзката между участващите предприятия и заинтересованите потребители, особено при пътувания в чужбина.

От своя страна, европейската цифрова платформа за културно наследство Europeana пуска в действие Discovering Europe — колекция от произведения на изкуството и снимки на някои от най-известните забележителности в Европа. Специален раздел, посветен на туризма, ще бъде създаден и в Europeana Pro. Той ще помага на специалистите в областта на културното наследство да намират инициативи в подкрепа на туризма в целия ЕС.

Източник: https://ec.europa.eu/

юни | 2020