Европейската комисия одобри 2,4 милиарда евро за България по програмата за развитие на селските райони

Европейската комисия одобри 2,4 милиарда евро за България по програмата за развитие на селските райони


Днес Европейската комисия одобри 24 нови програми за развитие на селските райони, насочени към подобряване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор в ЕС, опазване на селските райони и климата и укрепване на икономическата и социалната структура на селските общности в периода до 2020 г.
Одобрената програма за България е в размер на 2,4 млрд. евро.

 
Заместник-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева приветства решението на Комисията: „Чрез тези пари земеделците ще могат да развият своя бизнес, да постигат по-добри резултати за себе си и да създадат повече работни места в селското стопанство. Специално внимание обръщаме на финансирането на малките производители, както и на младите фермери.


Подкрепяме органичното земеделие, чиято продукция все повече се търси на европейския пазар и у нас. Основната ни цел е да подпомогнем производителите, но също и да има повече качествени и достъпни продукти родно производство за трапезата на българите. Очаквам тези пари бързо да достигнат до хората, за да усетят те ефекта от европейския бюджет. „

 
Очаква се новите 24 програми да създадат над 40 000 работни места в Европа и близо 700 000 места за обучение с цел да се поощрят иновациите, трансфера на знания, използването на по-устойчиви селскостопански практики, както и по-стабилни предприятия в селските райони. Осигуреното финансиране е общо в размер на 27 милиарда евро от бюджета на ЕС, както и допълнителни публични средства на национално/регионално равнище и/или от частни фондове.

 
Повече информация за решението на комисията и разпределението на средствата по страни можете да намерите в прикаченото съобщение за медиите.

 
Подробности за българската програма за развитие на селските райони ще намерите в допълнителната информационна бележка, както и на следния линк

http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/country-files/bg_en.htm

май | 2015