Технологичното бъдеще на Европа: как дигиталната революция ще промени живота ни

Технологичното бъдеще на Европа: как дигиталната революция ще промени живота ни

Новите технологии като преносима електроника и програми за разпознаване на лица могат да променят начина, по който работим, пазаруваме и се забавляваме, но те също така ще доведат до трансформации в европейската икономика. На семинар на 13 ноември, организиран от парламентарната комисия по вътрешен пазар, депутати се запознаха с някои нововъведения и разискваха как Европа може да се възползва от тях, за да подобри производителността си и да създаде работни места.
Събитието, открито от Ружа Тун (ЕНП, Полша), започна с презентация на възможностите, които ни очакват в бъдеще.
Повиквате такси, управлявано автоматично, с едно мигване на окото чрез интелигентните си очила. Когато влизате в колата, тя Ви разпознава и пуска любимата Ви музика. След това Ви закарва до магазина, където правите своя избор и излизате – плащането става автоматично от сметката Ви благодарение на технологията за разпознаване на лица. Или пък пазарувате онлайн, а Вашата поръчка се доставя от безпилотен летателен апарат.
Сън или кошмар, но всичко това ще стане възможно още през 2020 г., предрича Ник Зонеман от специализираната фирма за консултации в технологичната област FutureCandy.  Някои от устройствата вече са готови и бяха тествани по време на семинара.
Новите технологии обаче могат да бъдат предизвикателство за по-възрастните хора. Г-жа Лиса Яконсари (С&Д, Финландия) призова да бъдат отчитани техните нужди при въвеждането на нови услуги от публичния сектор.
Европейските компании изостават
Днес по-голямата част от иновациите в дигиталната сфера се правят извън Европа, посочи г-н Зонеман. Той си обяснява това с начина на мислене на европейците, който не благоприятства нововъведенията.
Д-р Робърт Аткинсън от американската Фондация за информационни технологии и иновации (ITIF) посочи, че Европа изостава от САЩ по ръст на производителността от 1995 г. насам. Според него европейският единен дигитален пазар може да даде на фирмите преимущества от мащаба и да спомогне за повишаване на производителността.
Роботите: отнемат или създават работни места?
Участниците в семинара дискутираха какво отражение ще имат технологиите върху трудовия пазар. „Ние няма повече да се нуждаем от таксиметрови шофьори или пощальони, ще бъдем заобиколени от автоматизирани машини“, посочи г-н Зонеман.
Кая Калас (АЛДЕ, Естония) повдигна въпроса за съдбата на всички, които ще загубят работата си вследствие на промените. „Ще има нови работни места“, беше отговорът на г-н Зонеман. „Facebook създаде сто хиляди работни места в сектора на социалните медии в Германия“.

РЕФ. : 20141112STO78511
Източник: http://www.europarl.europa.eu/

 

 

ное | 2014