Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

В четвъртък Европейският парламент даде съгласието си за Споразумението за асоцииране между Молдова и ЕС, което включва и Споразумение за задълбочена и всеобхватна свободна търговия. Сделката ще бъде гръбнакът на засиленото политическо асоцииране и икономическа интеграция между Европа и Молдова и ще осигури взаимен достъп до пазарите на двете страни.

Европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 94 „против“ и 44 „въздържал се“.
В допълнителна резолюция, приета с 529 гласа „за“, 96 „против“ и 46 „въздържал се“, депутатите подчертаха, че подписаният договор на 27 юни и ратификацията на споразумението в четвъртък „не представляват крайната цел“ в отношенията между ЕС и Молдова.

„Ратификацията на Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова е ясно признание за успеха на политическата и икономическа реформа в страната. Това създава европейски перспективи за страната и е свидетелство за решителността на Молдова да се присъедини към ЕС“, заяви докладчикът Петрас Аущревичюс (АЛДЕ, Литва). „Време е да поздравим хората в Молдова за това историческо постижение, особено в контекста на предстоящите парламентарни избори на 30 ноември, които ще бъдат решаващи за страната“, добави той.
Депутатите подчертаха още необходимостта от прилагане на споразумението в неговата цялост и поискаха да бъде проведена детайлна информационна компания в Молдова, която да обясни предимствата му.
Приднестровието

Споразумението покрива „цялата международно призната територия на Република Молдова“ и Приднестровието, като неразделна част от нея, трябва да бъде включено в крайния резултат от споразумението“, подчертаха депутатите. Те са убедени също, че ЕС трябва да заеме по-активна позиция в процеса на разрешаването на приднестровския конфликт между Кишинев и Тираспол.
Руският фактор

Европейските депутати подчертаха, че ролята, изиграна от Русия в кризата с Украйна, е променила геополитическия ред и е засегнала и отношенията между ЕС и Молдова. Те призоваха Русия да уважава териториалната цялост на Молдова и нейния европейски избор. Депутатите осъдиха също продължаващата забрана за внос на молдовски стоки в Русия като средство за дестабилизиране на региона и подкрепиха инициативи за противодействие на руското ембарго.

Следващи стъпки

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти на страните членки на ЕС. Части от споразумението, включително Споразумението за задълбочена и всеобхватна свободна търговия, бяха временно в сила от 1 септември, 2014 г. Документът беше подписан от Молдова на 2 юли.
Европейският парламент ще изпрати делегация от 7 депутати, начело с Игор Шолтес (Зелените/ЕСА, Словения), която ще наблюдава предстоящите парламентарни избори на 30 ноември.

РЕФ. : 20141110IPR78124
Източник: http://www.europarl.europa.eu/

 

ное | 2014