Европейска година на развитието: Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще

Европейска година на развитието: Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще

Европейската икономика преминава през трудни времена, но това не означава, че сме забравили за другите. Европа остава най-големият донор на помощ в света, а според изследване на Евробарометър от 2012 г. 85% от европейците вярват, че трябва да продължим да помагаме на развиващите се страни. Следващата година отбелязваме Европейската година на развитието, за да си припомним какво сме постигнали в тази област и да видим какво още е нужно. Комисията по развитие ще дискутира темата на 11 ноември.
Мотото на Европейската година за развитие ще бъде „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще“. В резолюция, приета през април 2014 г., Парламентът заяви: „В настоящия бързо променящ се свят е от жизненоважно значение подкрепата за сътрудничеството за развитие да продължи. Около 1,3 милиарда души все още живеят в изключителна бедност, а нуждите от човешко развитие на много други все още не са задоволени.“
Председателката на парламентарната комисия по развитие Линда Макаван (С&Д, Великобритания) заяви: „Европейската година на развитието е добра възможност да ангажираме гражданите в работата на европейските институции по политиката за развитие. Парламентът изигра ключова роля в обявяването на годината и за това е много важно ние да участваме активно през 2015 г. с дейности в целия Европейски съюз. Ние ще работим в сътрудничество с бюрата на ЕП по страни, с Европейската комисия, с гражданското общество и други заинтересовани лица, за да гарантираме, че информацията за Европейската година е максимално видима“.
Докладчикът на ЕП за резолюцията за Европейската година на развитието Шарл Гьоренс (АЛДЕ, Люксембург) от своя страна подчерта моралната роля на помощта за развиващите се страни: „Ако политиката е относно правенето на избор, то при политиката за развитие става въпрос за достойнството“.

РЕФ. : 20141110STO78136
Източник: http://www.europarl.europa.eu/

 

ное | 2014