ГМО: Комисия на ЕП гласува по правила, даващи повече власт на страните-членки

ГМО: Комисия на ЕП гласува по правила, даващи повече власт на страните-членки

Страните-членки следва да имат повече възможности да забранят или ограничат отглеждането на генно модифицирани култури на своя територия, дори и те да са одобрени на европейско ниво – това предвиждат промени в европейското законодателство, по които ще се произнесе комисията по обществено здраве на 11 ноември. Научете повече по темата от нашия видеоматериал с авторката на доклада на ЕП Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия).
Работата по законодателното предложение на Европейската комисия започна през юли 2010 г. След като Съветът публикува своята позиция през юли 2014 г., сега Парламентът отново трябва да разгледа текстовете. Във вторник сутрин комисията по обществено здраве ще гласува становището си, а окончателната позиция на ЕП ще бъде определена на едно от следващите пленарни заседания.
„Това е директива, даваща на страните възможност да забранят отглеждането на генно модифицирани организми (ГМО)“, обяснява г-жа Рийс. Тя допълва, че нейният доклад е „отражение на многото притеснения на парламентарната комисия: критериите и мотивите (за забрана) – ползване на земята, защита на биологичното разнообразие, устойчивост на пестициди, са много по-ясно посочени от твърде общата формулировка на Комисията“.
Можете да проследите гласуването в парламентарната комисия от линка в карето вдясно.

РЕФ. : 20141107STO78014
Източник: http://www.europarl.europa.eu/

 

 

ное | 2014