Жените в политиката: конференция в ЕП с парламентаристки от арабския свят

Жените в политиката: конференция в ЕП с парламентаристки от арабския свят

Насърчаването на политическата активност на жените в Европа и арабския свят ще бъде тема на конференция в ЕП с настоящи и бивши парламентаристки от Египет, Мароко, Йемен, Палестина, Алжир, Йордания, Тунис и Бахрейн. Събитието е организирано от структурата на ООН за равенство на половете UN Women и от Европейската комисия, а домакин е парламентарната комисия по правата на жените. Проследете конференцията на живо на нашата Интернет страница.

Участието на жените в политическия живот е далече от равноправието – по данни на Интерпарламентарния съюз към 1 октомври 2014 г. жените депутати в арабските парламенти са средно 15,9%, а в страните от Европа средният дял е около една четвърт.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Парламента Мартин Шулц, изпълнителната директорка на UN Women Фумзиле Мламбо-Нгука и Михаел Кьолер, отговарящ за политиката спрямо съседните държави в Европейската комисия. По време на конференцията ще бъде отбелязана и 30-тата годишнина от учредяването на комисията по права на жените в ЕП.

Събитието е част от програмата „Скок напред за жените“ („Spring Forward for Women“), стартирана през 2012 г. съвместно от ЕС и ООН с цел оказване на подкрепа на инициативи за по-активно ангажиране на жените в политическия и икономическия живот.
РЕФ. : 20141103STO77102

Източник: http://www.europarl.europa.eu/

ное | 2014