Ебола: ЕС е добре подготвен, нужен е план за преодоляване на щетите в Африка

Ебола: ЕС е добре подготвен, нужен е план за преодоляване на щетите в Африка

„Рискът от разпространяване на болестта ебола в Европа е нисък, а страните са добре подготвени“, каза регионалната директорка на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Жужана Якаб на изслушване в комисията по обществено здраве проведена на 5 ноември. В същото време обаче последствията за засегнатите страни в Западна Африка са много тежки. На 3 ноември посланици от тези страни призоваха в комисията по развитие за нов план Маршал за възстановяване след кризата.

По време на дебата в сряда някои депутати отправиха критики за бавната международна реакция на епидемията и подчертаха ролята на неправителствени организации като „Лекари без граници“. Петер Лизе (ЕНП, Германия) посочи, че разработването на ваксина ще отнема време и не трябва да разчитаме на това. Вместо това „трябва да укрепим здравните системи (в засегнатите страни) веднага“, допълни той. Според Матиас Гроте (С&Д, Германия) е нужна и по-добра комуникация за болестта.

Грижи за заболелите здравни работници

Връщането на заболели от ебола здравни работници в техните страни е важно условие за успешната борба с болестта в районите на епидемията, подчертаха изказалите се. „В тази област можем да направим повече“, каза председателят на комисията по обществено здраве Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия).
Директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Марк Спренгер уточни, че става въпрос за пациенти, които се връщат в Европа „при контролирани обстоятелства“.
Йосу Хуаристи Абаунс (ЕОЛ/СЗЛ, Испания) изрази съжаление, че „ общественото мнение в Европа е по-загрижено от няколко случая, които могат да възникнат на европейска земя, отколкото от хуманитарната катастрофа в Африка“.

В отговор на въпроси на депутати Жужана Якаб заяви: „Съгласна съм, че би било по-лесно за всички, ако можеше да бъде осигурено висококачествено лечение на място, което до момента не беше така“.

Западна Африка след епидемията

„Нуждаем се от някакъв вид план Маршал след ебола, защото трябва да изградим отново икономиките си“, заяви пред комисията по развитие Усман Сила, посланик на Гвинея в ЕС. Председателката на комисията Линда Макаван (С&Д, Великобритания) също говори за нуждата от продължаване на подкрепата за засегнатите страни след отминаването на епидемията.

РЕФ. : 20141105STO77301
Източник: http://www.europarl.europa.eu/

 

ное | 2014