ЕК понижи с 0,5% прогнозата за икономическия растеж у нас през тази година

ЕК понижи с 0,5% прогнозата за икономическия растеж у нас през тази година

Европейската комисия обяви днес в Брюксел есенната си икономическа прогноза за 2014 г. Според нея икономическият растеж до края на годината както в ЕС, така и в еврозоната, ще бъде слаб, се казва в прессъобщение на ЕК.

Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

За България ЕК понижи с половин процент прогнозата за икономическия растеж тази година. През месец май той беше заложен да бъде 1.7 на сто, в днешната си икономическа прогноза обаче Комисията залага 1.2 процента. Понижението за следващата година е още по-голямо – вместо 2 процента, каквито бяха очакванията преди половин година, сега Комисията предвижда ръст на икономиката ни от едва 0.6 на сто догодина. Информацията е предаде Диана Чепишева – кор. на БНР в Брюксел.

Намален ръст в условията на растяща несигурност – така Еврокомисията обобщава очакванията си за България. Тя посочва влошеното доверие в банковия сектор у нас като една от причините за неблагоприятната прогноза. Комисията отбелязва, че затварянето на четвъртата най-голяма банка в страната, което е оставило вложителите без достъп до депозитите им месеци наред, е намалило доверието в системата и е разкрило нередности в банковата дейност. Затегнатите впоследствие стандарти за кредитиране от страна на другите банки, са подтиснали частните инвестиции. Те, както и публичните, ще намаляват и в следващите две години, смята Еврокомисията.

Като един от основните рискове пред икономиката ни отново е посочена зависимостта от внос на руски газ, която при прекъсване на доставките може допълнително да попречи на икономическия растеж. Намалялото доверие в банковата система и по-строгите условия за достъп до кредити са сред другите посочени рискове. В комбинация с крехкия трудов пазар, те могат да доведат до намаляване на вътрешното потребление и допълнително да подкопаят доверието в икономиката, предупреждава Европейската комисия. Тя очаква още през тази година България да прескочи допустимия праг от 3 на сто за дефицита и  да влезе в свръхдефицит от 3.6 на сто. Той, според днешните разчети, няма да бъде преодолян и в следващите две години – дори ще расте с по 0.1 на сто на година. Тези равнища на дефицита у нас са близо два пъти по-големи от заложените в пролетната икономическа прогноза през май. Предвижда се и увеличение на дълга, който през 2016-а да достигне 30 на сто.

Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

Пълният текст на доклада:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee7_en.pdf (PDF)

Данните и анализът за България:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2014_autumn/bg_en.pdf (PDF)

 

 

 

ное | 2014