Наградиха най-добрите млади учени в Европа на церемония във Варшава

Наградиха най-добрите млади учени в Европа на церемония във Варшава

Конкурс, в който най-обещаващите млади учени в Европа представиха своите научноизследователски проекти пред международно жури, приключи тази седмица с бляскава церемония по награждаване във Варшава.

В 26-тото издание на ежегодния конкурс на Европейския съюз за млади учени участваха 110 изследователи на възраст 14 — 20 години от 36 страни.

В тазгодишния конкурс бяха представени 77 новаторски научноизследователски проекта в различни области като химия, инженерство, информатика и медицина, а 43-ма участници си поделиха награди на обща стойност 62 500 евро.

Авторите на отличените проекти също така бяха наградени с едноседмични посещения до някои от водещите европейски научноизследователски центрове, като например центъра по физика на елементарните частици CERN.

Широк кръг от научноизследователски области

Трите първи награди от по 7000 евро бяха връчени на Жоао Педро де Араужо от Португалия, на Мариана де Пиньо Гарсия и Матилде да Силва от Португалия и на Лубош Воздецки от Чешката република за оригинални изследвания в областта на математиката, биологията и физиката.

Всички участващи проекти вече са отличени с първа награда в национални научни конкурси в съответните страни.

Конкурсът е създаден от ЕС през 1989 г. с цел да се насърчава сътрудничеството между младите учени и да им се предоставя възможност да работят под ръководството на някои от водещите изследователи в Европа.

Оттогава насам броят на участниците се е увеличил от 59 в първото издание на конкурса през 1989 г. в Брюксел до 110 през тази година.

Някои от предишните победители вече градят кариери на високо равнище в престижни организации като Европейската космическа агенция.

Насърчаване на интереса към науката и технологиите

Конкурсът има за цел да се стимулират повече млади хора да изучават научни и технически дисциплини и да избират кариера в областта на науката и изследванията.

Друга цел е да се насърчават повече жени да участват в сферата на науката и технологиите, тъй като в момента те не са достатъчно добре представени.

Тази година 37% от участниците са момичета — увеличение от 7% спрямо 1997 г., когато техният дял в конкурса за първи път надхвърли 30%.

Съобщение за медиите — Най-добрите млади учени в Европа бяха избрани във Варшава

Въпроси и отговори — конкурс за млади учени English

26-то издание на конкурса за млади учени English

Информация за конкурса на ЕС за млади учени English

Цели на конкурса English

Видеоматериали за конкурса English

Източник: http://ec.europa.eu/

окт | 2014