Преобразуване на европейските градове чрез по-екологичен транспорт и планиране

Преобразуване на европейските градове чрез по-екологичен транспорт и планиране

Стотици прояви за насърчаване на развитието на устойчив транспорт ще се състоят през следващите седем дни в цяла Европа по време на 13-тото издание на Европейската седмица на мобилността.

Целта на тазгодишната седмица от събития е да се насърчат гражданите да си „възвърнат“ градските пространства в опит да създадат града, в който искат да живеят. Тя ще премине под надслов „Нашите улици, нашият избор“.

Национални и местни участници в кампанията от повече от 2000 града в 43 страни ще организират конкурси, дни без автомобили и други прояви. Те са насочени към повишаване на осведомеността за задръстванията и проблемите, свързани със замърсяването, както и за по-екологичните транспортни алтернативи.

Европейската седмица на мобилността, която ще продължи до 22 септември, също така има за цел да се стимулира обществен дебат за това как могат да бъда подобрени градските райони от гледна точка на околната среда и качеството на живот на техните жители.

През миналия век автомобилите бяха основен фактор при планирането на много градски райони. Дългосрочен резултат от това е, че според оценки задръстванията в Европа и техните последици за времето и здравето на хората водят до загуби от около 100 млрд. евро на година.

Днес публичните власти все повече изграждат или разширяват пешеходни зони и велосипедни алеи и предприемат мерки за насърчаване на използването на обществен транспорт.

Пример за подобна проява през тази седмица е решението на испанския град Валенсия да забрани за един ден използването на автомобили по натоварения вътрешен околовръстен път. Надеждите са, че проявата в крайна сметка ще доведе до превръщането за постоянно на този основен път в зона само за пешеходци и велосипедисти.

Местният орган с най-значим принос към развитието на устойчив градски транспорт ще получи Наградата на Европейската седмица на мобилността 2014 English.

Европейската седмица на мобилността също така съвпада с началото наконкурса за план за устойчива градска мобилност English. Местни власти и региони могат да кандидатстват за ежегодната награда, с която се отличават усилията за посрещане на потребностите от устойчив транспорт на общностите в Европа. Спечелилият регион или местен орган ще получи награда от 10 000 евро.

Европейска седмица на мобилността  English

Награда на Европейската седмица на мобилността — как да кандидатствате English

Награда за план за устойчива градска мобилност English

Съобщение за медиите — ЕС обявява началото на Европейската седмица на мобилността 2014

 

сеп | 2014