При пътуване не забравяйте своята Европейска здравноосигурителна карта

При пътуване не забравяйте своята Европейска здравноосигурителна карта

Когато сте в друга страна от ЕС, е много по-лесно да отидете на лекар или да се лекувате в болница, ако имате Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Тя може да ви спести време и пари.

Когато сте в друга страна от ЕС, ЕЗОК ви дава достъп до здравни услуги и медицинско лечение в рамките на държавното здравеопазване при същите условия като за осигурените граждани на тази държава. Таксите в отделните държави се различават в зависимост от системата на здравеопазване, но с помощта на картата можете да си спестите разходи и дори да получите безплатна медицинска помощ в някои страни.

Картата, която се издава от националните здравноосигурителни институции, може да се използва във всички 28 страни от Европейския съюз, както и в Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Бъдете подготвени

Когато пътувате, не забравяйте:

  • Въпреки че разполагате с ЕЗОК, ви е необходима пътническа застраховка. Картата не покрива частни здравни услуги, загуба или кражба на ценности или разходи за планинско спасяване, репатриране и др.
  • ЕЗОК не може да се използва за планово медицинско лечение.
  • Случва се посредници да искат такса за подаване на заявление за ЕЗОК, но картата е безплатна.

В движение? Изтеглете приложението

Ново мобилно приложение за ЕЗОК, достъпно на 25 езика за различни платформи, ще ви помогне да се подготвите за пътуване. Ще научите:

  • как да използвате картата в съответната страна и как да поискате да ви възстановят разходите;
  • с кого да се свържете, ако загубите картата си.

Приложението не генерира ЕЗОК и не замества самата карта.

Конкурс за сториборд за ЕЗОК

Европейската комисия провежда конкурс за сториборд за видеоклип DeutschEnglishfran?ais. Спечелилата идея ще бъде развита и превърната във видеоклип, показващ ползите от картата за европейските граждани и доставчици на здравни услуги.

Крайният срок за участие е 17 август.

Какво представлява Европейската здравноосигурителна карта?

Съобщение за медиите — над 200 милиона души имат ЕЗОК

 

авг | 2014