ЕС понижава значително пределните цени за пренос на данни в роуминг

ЕС понижава значително пределните цени за пренос на данни в роуминг

ЕС намали с повече от 50% таксите за пренос на данни в роуминг за хората, пътуващи в Европа това лято, и възнамерява изцяло да премахне таксите за роуминг до 2016 г.

В началото на лятото таванът на цената за теглене на данни в чужбина бе понижен от 45 цента за мегабайт на 20 цента —намаление с 55,5%, благодарение на което използването на пътни карти, гледането на видео и проверката на електронната поща при пътуване в ЕС станаха по-евтини.

Цените на текстовите съобщения и обажданията също бяха намалени. Максималната цена за текстово съобщение вече е 6 цента, за изходящо повикване — 19 цента на минута, а за входящо — 5 цента, илинамаление с повече от 20% на всички цени.

Освен това нови правила дават възможност на туристите да сравняват офертите за роуминг, преди да тръгнат на път, и да се възползват от най-добрите цени. В някои случаи те могат да избират местен доставчик на мобилни услуги за пренос на данни, докато са в чужбина.

Намаляване на цените

Когато сте в друга страна, вашият доставчик на мобилни услуги у дома работи заедно с доставчика в страната, която посещавате, за да можете да продължите да използвате телефона си. Слабата конкуренция за клиенти, използващи роуминг услуги, на моменти водеше до прекомерно високи цени.

ЕС започна да предприема мерки срещу това през 2007 г. и оттогава насам цените намаляха с 80 — 90%.

Той планира да отиде още по-далеч, като подготвя нови правила за изграждане на континентална мрежа, с които таксите за роуминг в ЕС ще бъдат напълно премахнати.

Целта е европейските граждани да бъдат предпазени от заплащане на неоправдано високи цени и сключване на объркващи договори — неща, които не са логични в рамките на европейския единен пазар.

Високите цени също така пречат на извършването на трансгранична стопанска дейност. Според оценки премахването на таксите за роуминг ще доведе до увеличение на БВП от 1% годишно.

Континентална мрежа

Регламентът за изграждане на континентална мрежа има за цел да се стимулират европейските сектори на цифровите и комуникационните технологии чрез премахване на националните бариери между тях. Това може да доведе до:

  • по-добро покритие с безжичен широколентов интернет;
  • по-добро 4G покритие;
  • появата на мобилни оператори, извършващи дейност в цяла Европа.

Потребителите ще имат полза от наличието на по-голяма конкуренциямежду повече компании и на гаранции за яснота на договорите.

С регламента също така ще се даде възможност на цифровия сектор да процъфтява и по този начин ще се подпомогне създаването на работни места в тази бързоразвиваща се област.

Съобщение за медиите — Огромно намаление на пределните цени за роуминг

Роуминг English

Континентална мрежа

 

 

авг | 2014